Log in

Mujaga Komadina

Na veliko zadovoljstvo inicijatora; Vijeća učenika, Vijeća roditelja i Nastavničkog vijeća naše škole; Gradsko vijeće Grada Mostara dana 29.04.2011.godine na 26. sjednici donijelo je Odluku o promjeni naziva "JU VII osnovne škole" u OŠ. " Mujaga Komadina".

  • Mujaga Komadina, najpoznatiji gradonačelnik Mostara svih vremena i dio mostarske historije austro-ugarskog perioda, rođen je 1839.godine u Mostaru, a umro je u Mostaru 06.05.1925. godine. Vijećnik Gradskog vijeća Mostara bio je od 1893. godine, a gradonačelnik Mostara u periodu od 1909. godine do 1918. godine. Za vrijeme dok je bio gradonačelnik u Mostaru je izgrađeno više zgrada i građevina evropskog stila i Mostar je počeo ličiti na srednjoevropski grad. 
  • Mujaga Komadina je 1903. godine izgradio džamiju u Gornjoj Drežnici, ženski mekteb u Brankovcu, trospratnicu na Glavnoj ulici u kojoj je do rata bila smještena Skupština opštine Mostar, 1906. godine je izgradio zgradu suda koja je bila njegovo vlasništvo, zatim 1912. je izgrađena gradska elektrana i 630 lampi je na gradskim ulicama zamjenilo fenjere. 1913. godine je izgrađen Lučki most, u čijoj neposrednoj blizini je smještena naša škola, koji je tadašnje Gradsko vijeće Mostara nazvalo po Mujagi Komadini, zbog njegovih zasluga u gradnji mosta. 1914.godine je izgrađeno Gradsko kupatilo-Banja, 1917. godine je izgrađen Carinski most, zatim zgrada Gimnazije, privatna rezidencija u Stefanijinom šetalištu te niz drugih građevina.
  • Mujaga Komadina kao Gradonačelnik Mostara je imao čvrstu volju da uljepša, modernizuje i približi Mostar tadašnjim evropskim standardima. Promjenom naziva VII osnovne škole i davanjem imena ovog mostarskog velikana, oživjeli smo život i rad čovjeka koji je zadužio građane Mostara i Hercegovine, a posebno građane naselja Donja mahala izgradnjom Lučkog mosta.