Log in

Misija i vizija Škole

Misija JU Osnovne škole „Mujaga Komadina“ nastala je kao čvrsta definicija onoga zašto postojimo, šta želimo postići i na koji ćemo način to ostvariti. Misiju i viziju naše škole doživjeli smo kao putnu kartu koja će nas voditi kroz život i povezivati nas u jedinstvenome cilju.

Mi smo škola prijatelj - svi različiti, a jednakovrijedni. Zajedno odgajamo ljude, danas male, a sutra veće od nas.

Da možemo uspješno izvesti gore navedeno ističemo:

Formiranje ličnosti

Svaki učenik ima svoje JA, svoju ličnost i kao takav mora biti poštovan i uvažen od strane svojih prijatelja, nastavnika i svih zaposlenika škole. Okruženje mora biti povoljno, mora mu se dati sigurnost da bi njegov potencijal mogao doći do izražaja.

 

Učenje i poučavanje

Cijenimo trajno i primjenjivo znanje i cjeloživotno učenje.

Poučavanje je usmjeravanje i upućivanje ka korištenju svojih sposobnosti, znanja i vještina. Činimo ga zabavnim, jednostavnim i čarobnim.

Pri prenošenju znanja želimo učenicima pružiti priliku vježbati pozitivne životne vrijednosti i životne vještine kroz različite oblike timskog rada i saradnje. Želimo učenje radi znanja, a ne učenje za ocjenu. Uspijevamo kao tim, surađujemo.

Potičemo učenike na razvoj radnih navika. Njegujemo stvaralaštvo i kreativnost i pružamo svu dostupnu stručnu pomoć za što kvalitetniji osobni razvoj svakog učenika.

Trudićemo se osavremeniti nastavu i pružiti učenicima užitak zanimljivog, kontinuiranog, istraživačkog učenja.

Međusobni odnosi

Učenike naše škole dočekujemo s toplinom i od prvoga dana njihovog školovanja odgajamo ih u duhu tolerancije, slobodnog izražavanja, povjerenja, iskrenosti, međusobnog razumijevanja i poticanja.

U Osnovnoj školi "Mujaga Komadina"  potičemo poštovanje, uljudnost, i prijateljstvo među nastavnicima, roditeljima i učenicima. Učimo jedni od drugih, pomažemo jedni drugima i aktivno slušamo jedni druge.

Prema svim učenicima odnosimo se pravedno i dosljedno, pružamo im jednake mogućnosti, poštujemo njihovo razmišljanje, ideje, emocije, potrebe i stavove, te pozitivno utječemo na razvoj njihovog samopouzdanja.

Više iz kategorije: « Mujaga Komadina