Log in

Protokol o bratimljenju škola

U organizaciji Yunus Emre Enstitüsü - Turski kulturni centar Mostar direktor naše škole Semir Šejtanić zajedno je sa kolegama iz 28 škola iz Bosne i Hercegovine u periodu od 10. do 13. decembra 2015. godine boravio u radnoj posjeti Republici Turskoj. 

Tokom posjete direktor naše škole potpisao je bilateralni Protokol sa direktorom Recep Akkoç o bratimljenju naše škola sa školom iz Istanbula Bağcılar Vakıflar Ortaokulu. Delegaciju iz Bosne i Hercegovine primio je guverner Istanbula, načelnici tri opštine iz Istanbula sa kojima je ostvarena saradnja, kao i zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske. 
Osima ovog protokola naša škola nastavila je saradnju sa još jednom školom iz Istanbula, Čamlidži osnovnom školom. Direktor te škole gosp. Birol Ozdemir je uručio našoj školi dva video projektora koja će pomoći realizaciju nastavnog procesa.

Posredstvom Protokola razvijaće se veze na polju obrazovanja, ekonomije i kulture između škola. Kroz projekat bratimljenja koji će se implementirati tokom četiri školske godine, škole će raditi na zajedničkim projektima, dijeliti tehnološka dostignuća, bolje upoznati historiju zemlje bratske škole, njenu kulturu i obrazovni sistem. U okviru svojih materijalnih mogućnosti škole će ostvariti radne posjete, a u školama će se formirati jedan kutak u kojem će se naći promotivni materijal bratske škole i informacije o provedenim aktivnostima. Škole će osnažiti zajedničke kulturne vrijednosti, osjećaj mira, prijateljstva i bratstva među školama.

U ovoj, kao i u ostalim školama i institucijam koje smo posjetili, bili smo srdačno i bratski dočekani. Zahvaljujem se Yunus Emre Enstitüsü - Turski kulturni centar Mostar na izuzetnoj organizaciji ove studijaske posjete.

Više slika na našoj facebook stranici.