Log in

Pomoć TIKE osnovnim školama u Mostaru

U maru,2014.god.  u prostorijama naše škole Turska agencija za koordinaciju i razvoj (TIKA) uručila donaciju za 6 mjeseci neophodnih materijalno-tehničkih sredstva osnovnim školama koje nastavu izvode po bosanskom nastavnom planu i programu.
Pomoć je realizirana nakon što je Aktiv direktora osnovnih škola HNK-a aplicirao projektom prema TIKI tražeći njihovu pomoć zbog izuzetno teške materijalne situacije u kojoj su se našle škole Mostara. 
Na samom početku prisutnima se obratio voditelj cjelokupnog projekta pomoći osnovnim školama Mostara i direktor naše škole gops. Semir Šejtanić koji se zahvalio predstavnicima Republike Turske i istakao kako je "prijateljska i bratska Turska pokazala da će pomoći kada je pomoć najpotrebnija".
Značajnu ulogu u posredovanju za realizaciju donacije imao je generalni konzul Republike Turske u Mostaru Tolga Bermek koji se prisutnima obratio.

„Obrazovanje je najvažniji segment razvoja i jedno od osnovnih ljudskih prava i stoga smatramo da je naša dužnost osigurati modernu opremu potrebnu za dobro obrazovanje“, istakao je direktor TIKA-e u BiH Zulkuf Oruč. On je naglasio kako je Mostar u vrhu prioriteta djelovanja Turske agencije za koordinaciju i razvoj.

Izrazivši žaljenje da se dešavaju problemi u obrazovanju na području Mostara, koji je jedan od najljepših gradova u BiH, ambasador Turske Ahmet Yildiz pozvao je Mostarce da budu strpljivi. 
Uz prigodan program koji su pripremili naši učenici, prisutnima su se još obratili i Muftija mostarski Seid ef. Smajkić koji je pismeno podržao ovaj projekat, g-đa Senada Sadović, šefica službe za odgoj i obrazovanja Grada Mostara i ministar obrazovanja HNK-a gosp. Zlatko Hadžiomerović koji se zahvalio TIKI i Turskoj na konstantnoj pomoći. "Dok imamo ovakve prijatelje, BiH će opstati unatoč svemu", poručio je Hadžiomerović. 

Materijalna sredstva koja su uručena školama dovoljna su da se neometano završi ova školska godina i da se izvrše sve neophodne pripreme za novu školsku godinu.

Na kraju programa u ime Aktiva direktora HNK-a uručene su zahvalnice. Predsjednik aktiva gosp. Edin Idrizović uručio je Zahvalnicu direktoru TIKE, g-đa Senada Sadović uručila je Zahvalnicu konzulu Republike Turske, a direktor naše škole gosp. Semir Šejtanić uručio je Zahvalnicu ambasadoru Republike Turske.

Još jednom hvala bratskoj i prijateljskoj pomoći Republike Turske.